27 Nisan 2017 Perşembe

HOBİNİZİ ya da TUTKUNUZU BİLİYOR MUSUNUZ ?



Geçenlerde bir psikolog’un blog’unda ilginç bir tespite rastladım. Soruyormuş danışanlarına 


“-Sizin için neşe, heyecan kaynağı olan şeyler nedir, yoğun bir iş gününün sonunda rahatlamak için ne yaparsınız” diye. 

Çoğu insan hemen ve üzgünce “hiçbirşey” diye yanıt veriyormuş. Bunun üzerine, birlikte o kişilerin tutkularını bulmak için çalışıyoruz diyor. Ve uzun uzun anlatıyor, bir hobi, tutku sahibi olmanın zihin sağlığı için ne kadar önemli olduğunu. Sadece zihin sağlığı, mutluluk için değil, iş yaşamında da potansiyelinizi tam olarak kullanıp, yaptığınız işte başarılı ve mutlu olmak için güçlü, zayıf yönlerinizi, yeteneklerinizi keşfetmek üzere destek alınabiliyor. 




İnsan kendini bilmez mi diye düşünülse de, anlaşılıyor ki, o kadar kolay değil. Kendini dinlemek, farklı deneyimlerle keşfetmek için zaman, sakin kafa lazım başta. Oysa onca sorumluluk arasında insanların, kendini tanıma, hobinin, tutkunun peşine düşmeye ya mecali kalmıyor ya da bencillik duygusuna bile kapılabiliyorsunuz. Gel gör ki, insan dediğin karmaşık bir yapı, ayakta kalmak, günü kurtarmakla bitmiyor. Öyle veya böyle hayatımıza bir anlam katmak ihtiyacını da duyuyoruz.  Aksi halde, yaşamın yükü omuzlara daha bir ağır çöküyor. Gün geliyor, tekdüzelikten şikayet ediyoruz ya da hayatın geçiciliğini, anlamsızlığını düşünüp, kendimizi amaçsız kalmış hissedebiliyoruz. Kimi zaman da, beklenmedik bir hastalık, bir yakının kaybı, ölüm, boşanma, işsiz kalma gibi deneyimlerle sarsıldığımızda, kim olduğumuzla, hayata karşı nasıl bir tutum takınacağımızla yüzleşmek gerekiyor. Bazen bir tutku, hobi edinerek, geliştirerek, bu yolların daha kolay geçilmesi mümkün olabilir diye düşünüyorum.  




Varoluşçu felsefesi ile tanınan filozof, yazar Jean Paul Sartre, 'İnsan, hayatının anlamsızlaşmaya başladığını düşündüğü zaman sadece tam olarak nasıl yaşaması gerektiğini öğrenmeye başlar." diyor. Yani sancılı günlerden geriye bir aydınlanma, olgunlaşma da gelebiliyormuş… iyi haber. 


Tutku konusunu, sanatçı ruhlu, sıra dışı yeteneklere sahip olan insanlara özgü bir mesele olarak görenler de olabilir. Nasıl bir bakış açısıyla yaşayacağı kişinin kendi bileceği bir iş. Ben filozofların, psikologların yalancısıyım… Deniyor ki, "...Yoğun yaşamlarımıza bir ara vererek, derinleşmek istediğimiz bir konudur tutku. Yapmaktan hoşlandığınız, sizi heyecanlandıran, stresinizi atmak için, sabırsızlıkla beklediğiniz şeydir. Tutku, stresi azaltır, rahatlama duygusu verir, hayattan aldığınız tatmin duygusunu artırır, bir konuda yetkinlik, yeterlilik duygusunu geliştirir zayıf, güçlü yanlarınızı görürsünüz, hayatınıza anlam katar. Bir konuda muhteşem iyi olmanız değil, kalbinize zihninize hitap etmesi, sizi iyi hissettirmesi önemli. Sporun, sanatın her dalı, yemek pişirmek, okumak, yazmak, gönüllülük, hayır işlerinin hepsi bir tutku olabilir."

Bir de, hobi, tutku sahibi olmak sadece hayattan tatmin düzeyi, özgüvenin ötesinde, gençlerin meslek seçimi dönemlerinde, yeni iş kurarken, iş değiştirirken de önemli. İlgi ve yeteneklerinizi bilmek durumu kolaylaştırıyor. Tutkuları ile bağlantılı yaşayan, çalışan insanların tüm enerjilerini ortaya koydukları için bir kilometre öteden fark edildiğini biliyoruz.

Araya Elon Musk, Bill Gates, Warren Buffet, Richard Branson gibi tüm Dünyanın tanıdığı başarılı iş insanları ve hobileri dosyasını girelim... Onedio'nun ellerine sağlık...

https://onedio.com/haber/dunyanin-en-basarili-is-insanlarinin-hic-tahmin-etmeyeceginiz-12-favori-hobisi-727215

ve

Hobilerini tutkuya dönüştüren Ankara Maket Topluluğu'nun Hikayesi

http://www.e-psikiyatri.com/hobileri-tutkuya-donustu-32580



Tutkusundan, yaşama anlam, heyecan katacak uğraşlarından emin olmayan, bu konuda çaba sarfetmek isteyenler için okuyup anladıklarımdan derlediğim birkaç soru size…

#Tutkusunu Bulurken Kişi Kendine Ne Sormalı



Hayatınızdaki en güzel anılarınız hangileriydi, neden o anların değerli olduğunu düşünüyorsunuz

Yeteneklerinizin farkında mısınız

Çocukken neleri yapmayı severdiniz

Merak ettiğiniz konular neler

Hayatta sizi ne heyecanlandırır

Yaparken zamanı unuttuğunuz işler ne

Üstüne para verecek kadar yapmayı sevdiğiniz iş nedir

Ne tür meraklar size anlamlı geliyor

İltifat aldığınız alanlar nedir

Başkasında neleri kıskanırsınız

İnsanlar hangi konularda size danışır

İnsanlar üzerinde nasıl bir etki bırakmak istiyorsunuz




“İsteyip te yapamadığımız uğraşlarımız, tüm varlığımız üzerine akan renkler gibidir.”

“Vocations which we wanted to pursue, but didn't, bleed, like colors, on the whole of our existence.”

Honoré de Balzac

0 yorum :

Yorum Gönder